Bergen                                                         http://www.bergerbos.nl.

Van oudsher heeft Bergen een aantrekkingskracht op bezoekers, wat wordt mede veroorzaakt door de ligging van het dorp aan de rand van duinen en natuur.

Het is al meer dan 1000 jaar oud en gebouwd rondom de uit de 15e eeuw daterende Ruïnekerk.

 

 

--->

In en nabij het centrum staan monumenten als het villapark Meerwijk, gebouwd rond 1915 in de stijl van de Amsterdamse School. 

--->

  

Van oudsher is Bergen een kunstenaars gemeente die de rust en ruimte als inspiratiebron beschouwen; brede lanen met veel groen en grote woningen vlakbij de natuur.

Werken uit de 'Bergense School', de artistieke stroming die naar het dorp werd genoemd, zijn ondermeer te bezichtigen in Museum Kranenburg.

Nog steeds zijn er veel kunstenaars woonachtig, die hun stukken tentoonstellen in de galerieën of het kunstenaarscentrum.

's Zomers vinden er kunst- en artistieke markten plaats en in oktober het evenement de Kunsttiendaagse.

In juli en augustus staat Holland Music Sessions geprogrammeerd, een cursus voor jong internationaal muzikaal talent.

Het centrum van Bergen beschikt over terrasjes, cafés en restaurants, en voor de winkelliefhebber vooral boetiekjes.  

Op 5 kilometer westelijk ligt Bergen aan Zee, slechts door één duinenrij gescheiden van strand en Noordzee.

Het dorp ligt midden in de natuur van de Boswachterij Schoorl en het Noord-Hollands Duinreservaat. 's Zomers is het dorpje vooral badplaats met een vrij toegankelijk strand met diverse voorzieningen en aan de noordzijde een gebied voor naaktrecreatie.

Niet alleen om te baden, maar ook voor surfers en catamaranzeilers is dit dorp aan te bevelen. Daarnaast is hier een Zee-aquarium gevestigd waar een beeld wordt gegeven van zeebewoners uit de gehele wereld.  

http://www.bergerbos.nl.