Folklore

Aan de mensen leer je Noord-Holland kennen.  

De inwoners van Noord-Holland hebben zo hun eigen gebruiken.

De klederdrachten in Volendam en Marken, de rituelen rond de kaasmarkt in Alkmaar, de oeroude gebruiken op de veemarkten, ze maken Noord-Holland tot een karakteristiek stukje Nederland, waar je je telkens weer verwondert.

 

Maar in tegenstelling tot veel andere toeristische gebieden in de wereld heeft Noord-Holland haar folklore niet ondergeschikt gemaakt aan de clichés van het toerisme.

Al worden sommige evenementen alleen nog voor de toerist in stand gehouden, ze zijn nog precies zoals ze waren. Overdrijven behoort nu eenmaal niet tot de karaktertrekken van de Noordhollander.

 

Die nuchterheid geeft de folklore in Noord-Holland iets vertrouwds het is écht.

Speel dus geen handjeklap op de veemarkt in Purmerend, want vóór u het weet hebt u een koe gekocht.

Ook het folkloristische schouwspel op de Alkmaarse kaasmarkt is de openingsceremonie van een échte kaasmarkt.

 

Altijd iets bijzonders.

Een volksaard houdt in de winter niet op te bestaan.

Daarom vinden er in Noord-Holland het hele jaar door folkloristische gebeurtenissen plaats. De veemarkten in Purmerend en Schagen worden in alle seizoenen gehouden.

Reeds midden februari begint de Holland Flower Festival, in maart gevolgd door de Bolbloemenshow en Voorjaarsbeurs van Breezand.

 

's Zomers worden allerlei evenementen georganiseerd, zoals de Westfries folklore-optocht en dansen in Schagen, de Havenfeesten in Hoorn, de kunst- en edelambachtsmarkt in Spaarndam, de juttersmarkten in Den Helder en natuurlijk de kaasmarkten in Alkmaar, Edam en Purmerend.

Tot de traditie van Noord-Holland horen tevens de Lammetjestocht op Texel, de Hippofeesten van Wieringen, de Gouwzeemarkt van Monnickendam, de kunstmarkt in Bergen en het jaarfeest van de Zaanse Schans in Zaandam.

 

Wilt u meer weten over de volkscultuur van Noord-Holland, dan is een bezoek aan één van de musea op dat gebied aan te bevelen. Wij noemen slechts het Stads- en Streekmuseum Hans Brinker in Alkmaar, het Volendams Museum, het Westfries Museum, het Marker Museum, het Zuiderzee Museum en de Zaanse Schans.

Terug