Museumstoomtram   (20 km)

 

Het stoomtramstation Hoorn is vertrekpunt van de museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

Dit museum brengt op een bijzondere manier het openbaar vervoer in met name de eerste helft van de vorige eeuw letterlijk tot leven.

Dampende locomotieven trekken historisch trammaterieel waggelend door West-Friesland naar Medemblik. Ontdek onderweg fraai gerestaureerde stationnetjes, zie de diversiteit van het agrarische leven.

En ruik, staand op een balkon van een wagon, de echte geur van stoomtractie.

Het museum brengt zes locomotieven op de rails, de broemdste is ongetwijfeld 'Bello', die tot het begin van de jaren vijftig in de vorige eeuw strandminnaars vanaf het station Alkmaar naar Bergen aan Zee pendelde.

De museumrit naar Medemblik (desgewenst ook terug) kan worden gecombineerd met een boottocht naar Enkhuizen, een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in die stad en een treinrit met de dubbeldekker van de NS naar het uitgangspunt Hoorn.

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik                                                          Van Dedemstraat 8                                                                                              Vertrek volgens dienstregeling

 

Museumwerkplaats

Op het emplacement van de museale Stoomtram Hoorn-Medemblik biedt de werkplaats een kijkje in de technische keuken, die nodig is om al het rollend materieel op de rails te houden.

Hier krijgt men een beeld van de jaren durende restauraties van uit het begin van de vorige eeuw stammende locomotieven en (personen)rijtuigen.

Ziet men hoe met nu simpel ogende machines ingewikkelde technische bewerkingen worden uitgevoerd.

En hoort men het bijbehorende verhaal uit de mond van gedreven vakmensen, die ook over het nut van het koper poetsen kunnen vertellen.

 Museumwerkplaats
 Dinsdag tot en met zondag 9.30-17.30 uur
Juli t/m augustus ook maandag 9.30-17.30 uur

 

Terug