Westfries Museum  ( 20 km)

Het gebouw, waarin het museum is gevestigd dateert uit 1632.

Daarvoor stond op deze centrale plek in Hoorn het middeleeuwse proostenhuis, de woning van de vertegenwoordiger van het Bisdom Utrecht.

Het pand werd gebouwd in een uitzonderlijk staaltje van Nederlandse renaissance in opdracht van de gecommitteerde raden, in de 16de en 17de eeuw het dagelijkse bestuur van dit deel van Holland.

Toen de Fransen het in 1795 hier voor het zeggen kregen, werd hier een rechtbank ondergebracht.

In 1877 werd een deel als museum ingericht; vanaf 1931 werd het hele gebouw als zodanig in gebruik genomen. Het schitterende hek, dat de toegang tot het museum begrensd werd in 1729 door de Amsterdamse siersmid Uljee gemaakt.

De schatten van het museum zijn nauwelijks onder één noemer te vatten, zo verschillend zijn ze van aard.

Er is een rijk archeologisch bezit, dat door recente bodemvondsten een steeds nieuwe kijk op Hoorns verleden geeft. Het museum heeft in de 17de-eeuwse schutterszaal vier schuttersstukken hangen, die zijn geschilderd door Jan Albertszoon Rotius.

Die wanden bedekkende schilderijen geven de rijkdom van de 17de eeuw goed weer.

Jan Pieterszoon Coen, grondlegger van Batavia en een - toen beroemd, tegenwoordig omstreden - bevelhebber van de VOC hangt er te kijk samen met zijn jonge vrouw Eva Ment.

Uit die VOC-tijd zijn er verder navigatiemiddelen, kaarten en scheepsmodellen.

Er is verder een rijke collectie zilver, een verzameling behangontwerpen in aquareltechniek (Hoorn bezat in de 18de eeuw een bloeiende behangselfabriek), tal van curiosa, oude torenuurwerken, veel West-Friese kostuums en een collectie naïeve schilderijen.

En dat allemaal in stijlkamers, een antieke tuin, ambachtenzolder en archeologische kelders. 

Westfries Museum
Roode Steen 1, 1621 CV Hoorn
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 11.00 - 17.00 uur, zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur

 

 

Terug